вівторок, 5 листопада 2013 р.



Тема: Підприємці.  Давайте познайомимось!

 заняття з вчителем економіки

Мета: сформувати в учнів поняття про підприємництво і підприємця;
 розвивати пізнавальні інтереси в учнів, продовжувати формувати вміння працювати з різними джерелами знань, порівнювати, узагальнювати, робити висновки;
 виховувати творчу активність, самостійність у формуванні нових знань,сприяти професійній орієнтації учнів;  навчити практично визначити підприємницькі здібності



Обладнання: комп’ютер, політична карта світу

Хід уроку.

Володимир Даль у своєму словнику дає пояснення поняття підприємець. «Підприємець - спритний торговець, здатний до cтворення підприємств з великими оборотами, сміливий і рішучий, відважний ».

Анекдоти:

"Сер, у чому секрет вашого успіху?" - Запитав репортер успішного бізнесмена.

- Всього два слова!

- І які ж, сер?

- Правильні рішення.

- І як же ви приймаєте правильні рішення?

- Одне слово.

- І що це за слово?

- Досвід!

- А як ви отримуєте цей самий досвід?

- Два слова.

- І які ж?

- Неправильні рішення ...

План.
1. Хто такий підприємець?
2. Сутність підприємництва як особливої форми діяльності.
3. Трейнінг «Здатність до підприємництва»

Напевно, усім вам знайомі поняття «бізнесмен», «підприємець». Серед відомих вам людей є такі, яких називають бізнесменами , комерсантами. Історія зберегла імена людей, які істотно вплинули на виникнення і розвиток не тільки певних сфер бізнесу, а й цілих галузей економіки країн.
Усі ці люди виділялися заповзятливістю, енергійністю, рішучою цілеспрямованістю, прагненням до новизни, наполегливістю, вмінням вчасно передбачити необхідність певного товару і організувати його виробництво так, щоб він став не просто кращим чи новим, а позитивно вплинув на господарчий розвиток. Винайдення і впровадження електричного струму, телеграфу, радіохвиль, телефону, літаків, паровозів, двигуна внутрішнього згорання, пеніциліну, мікропроцесорів та безлічі інших необхідних для життя і корисних речей так чи інакше стало можливим завдяки людям з підприємницькими здібностями.


Першими підприємцями в історії людства були ремісники та купці. Вони не тільки прагнули більших доходів, а й уміли віднаходити нові шляхи їх отримання. З розвитком виробництва бажання людей до збагачення спричинило виникнення нового виду професійної діяльності – підприємництва і людей цієї професії – підприємців.

Уперше термін «підприємництво» увів на початку 18 ст. відомий економіст Річард Кантільон (1680-1734). Він характеризував самостійного підприємця (ремісника, фермера, купця) як індивідуального виробника і власника, діяльність якого пов’язана з певним господарським ризиком.

1797 Бодо: підприємець володіє підприємством, планує, організовує, контролює і несе відповідальність за справу.

1876 Френсіс Уоркер: підприємець отримує прибуток завдяки своїм організаторським здібностям. Є також люди, які надають свій капітал у позику і отримують за це відсоти.

1934 Шумпетер: Підприємець - новатор, який реформує виробництво.

1964 Пітер Дракер: підприємництво - конкретна цілеспрямована, систематизовна діяльність, практика; підприємець - людина, яка використовує всі можливості з вигодою.

1975 Альберт Шапіро: підприємець - людина, яка проявляє ініціативу, організовує діяльність, несе відповідальність за можливу невдачу.

1985 Роберт Хазрич -: підприємець вкладає час, сили у виробництво нового продукту, бере на себе весь фінансовий, психологічний і емоціальний ризик, отримуючи в нагороду гроші й задоволення від досягнутого.


Із усіх цих висловлювань можна зробити висновок,про те, що:
Підприємець - суб'єкт, що поєднує у собі новаторські, комерційні та організаторські здібності для пошуку і розвитку нових видів, методів виробництва, нових благ та їхніх нових якостей, нових сфер застосування капіталу

Підприємництво - ініціативна, новаторська діяльність господарюючого суб'єкта, спрямована на пошук і знаходження найбільш оптимальних економічних рішень з метою одержання максимальної вигоди. Підприємництво передбачає конкретну діяльність підприємця і часто ототожнюється з поняттям "власник".
                                     Ознаки підприємництва:
Самостійність у виборі напрямів і методів діяльності та прийнятті рішень;
 Прагнення отримати прибутки;
 Вміння йти на обґрунтований ризик;
 Новаторство і кмітливість у пошуках видів діяльності та гнучкість в її організації.

Багато вчених розглядають підприємництво як дар, талант, натхнення чи навіть «прозріння». В умовах ринку практично всі люди мають бути підприємливими,

 Спеціалісти дослідили, що природну (вроджену) здатність до підприємництва мають не дуже багато людей (близько 3-5% населення) у будь-якій країні. Однак часто більшість із нас і не здогадується, які задатки задатки закладено у нас природою і до яких висот їх можна розвинути у процесі навчання та практичної діяльності.

    Тест на здатність до підприємництва

1. Чи поводитесь ви наодинці так, як і тоді, коли за вами спостерігають?

2. Чи вважаєте ви себе здатним стати головою сім'ї?

3. Чи вважаєте ви хитрість хорошою та корисною рисою?

4. Чи можете ви розпочати розмову на вулиці з незнайомою людиною?

5. Чи знаєте ви, який колір сьогодні в моді?

6. Чи їдете у транспорті без квитка, якщо забули вдома проїзний?

7. Чи заздрите успіху ваших знайомих?

8. Чи звертаєтесь на «Ви» до ваших старших за віком родичів?

9. Чи здатні ви усно швидко обчислити, скільки буде 3 % від трьох відсотків?

10. Чи приходите вчасно в кіно?

11. Чи приходите вчасно на побачення?

12. Чи вважаєте за потрібне давати чайові?

13. Переживаєте, якщо вас обрахували на 1 грн?

14. Чи пам'ятаєте дату народження свого вчителя?

15. Чи сідаєте в міському транспорті на будь-яке вільне місце?

16. Чи сідаєте в таксі тільки на заднє сидіння?

17. Чи любите робити записи у книгу скарг?

18. Чи вважаєте, що завжди достатньо лише одного попередження?

19. Чи знаєте, які грошові одиниці існували у Стародавньому Римі?

20.Чи зможете залишити валізу на вокзалі під наглядом зовсім незнайомої людини?

Повністю позитивна відповідь на кожне запитання дає 10 балів, повністю негативна - 0 балів. Проміжні відповіді оцінюються "на око" між 0 і 10 балами. Наприклад, якщо ви з десяти своїх учителів пам'ятаєте дату народження тільки одного, відповідь - 1 бал. Якщо відповідь на яке-небудь запитання для вас є складною - 5 балів. Склавши всі свої бали, ви звертаєтесь до ключа тесту.

Ключ до тесту:

120-200 балів - ви природжений бізнесмен. Якщо ви отримали ці бали в результаті підглядування у відповіді, вирахуйте 80 балів та орієнтуйтесь на новий результат.

110-119 балів - ви володієте не всіма потрібними якостями бізнесмена, але у вас є реальні шанси досягти успіху в бізнесі; деяку допомогу при цьому вам нададуть роздуми про причини втрати балів.

50-90 балів - видно, у бізнесмени вам не вибитись, але, судячи з усього, ви правдива, порядна людина, у вас непоганий характер, так що не все втрачено в житті.

Кожний учень підраховує бали, отримані ним під час тестування, і виявляються групи учнів у кожній градації здатності до занять бізнесом.
 

 В підприємницькій  справі, які і в будь-якій іншій важливими є освіта та саморозвиток.
Підприємницька діяльність здійснюється підприємцем від свого імені та під особисту майнову відповідальність. Нею може займатися окрема людина (приватний підприємець) або група людей, які утворюють підприємство, що виступає від власного імені і під свою майнову відповідальність. В Україні підприємницька діяльність гарантована Конституцією, де сказано : «Кожен має право на підприємницьку діяльність, яка не заборонена законом».

Ви підприємливі люди, бо активні. Ви присутні на занятті. Ви прагнете пізнати нове. Спілкуватись і діяти!!!

 Література:

• Підручник «Загальна економіка» за ред. І.Ф.Радіонової.
• Економічна теорія - Предборський В.А., Гарін Б.Б., Кухаренко В.Д.; Київ.: “КОНДОР”, 2003.
• Підручник для 10го класу ЗНЗ, В.Г.Мельничук, Київ.: “Прок-Бізнес”, 2004.

P.S. найближчим часом додамо презентацію до заняття та фотозвіт:)

Немає коментарів:

Дописати коментар